Καινούριο έτος, νέα αρχή.




Κάθε πρώτη του Γενάρη σηματοδοτείται η αρχή του νέου έτους. Μόλις το ρολόι σημάνει 00.00 ευχές για «καλή χρονιά» ανταλλάσσονται μεταξύ οικογενειακών και φιλικών προσώπων. Είναι η στιγμή που ο νοικοκύρης του σπιτιού θα ρίξει το ρόδι στην είσοδο και όλοι μαζί θα πουν το «πάει ο παλιός ο χρόνος» …

   Η αλλαγή έτους πάντα δημιουργεί μια ιδιαίτερη αίσθηση. Καθένας αναλογίζεται την χρονιά που μένει πίσω, κάνοντας τον δικό του απολογισμό. Τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα μπαίνουν στην ζυγαριά και όλα κρίνονται στο πού τελικά αυτή θα γύρει. Ένα θετικό αποτέλεσμα σίγουρα ενδυναμώνει το άτομο. Σε κάθε περίπτωση, την εποχή αυτή θέτονται νέοι στόχοι και ο κάθε ενδιαφερόμενος ξεκινά τον δικό του αγώνα για την επίτευξή τους.
      Ανάμεικτες οι ευχές της Πρωτοχρονιάς με εκείνες που αναφέρονται στην υγεία και την αγάπη να είναι σε πρώτο πλάνο. Υγεία, δώρο ανεκτίμητο και διόλου δεδομένο σήμερα. Ανιδιοτελής αγάπη, ως συμπάθεια και βαθιά εκτίμηση για τον πλησίον σ’ έναν αιώνα που ο άνθρωπος βλέπει τον όμοιό του ως μέσο και όχι ως σκοπό.

     «Ειρήνη σε όλον τον κόσμο» , είναι σίγουρα ένα μήνυμα ελπίδας που δεν αναλώνεται το ίδιο εύκολα με τις άλλες ευχές. Πέραν της συνήθους  χρήσης της σε ποιήματα και μεγάλες διακηρύξεις, η λέξη αυτή συμβολίζει την ανάγκη για πίστη στην ιδέα ενός κόσμου όπου ο άνθρωπος δεν σκοτώνεται από τον διπλανό του. Τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και η απειλή εξτρεμιστικών επιθέσεων θέτουν πλέον υπό αμφισβήτηση  το αγαθό της ίδιας της ζωής.

     Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν επί του θέματος, μα τότε η συζήτηση θα κατευθυνθεί σε άλλα μονοπάτια. Τροφή για σκέψη είναι μόνο τούτες οι γραμμές. Σκέψη για τον νέο χρόνο που έρχεται, και από τον οποίο όλοι κάτι προσδοκούν. Το μήνυμα της υγείας , της αγάπης και της ειρήνης είναι πιο  επίκαιρο από ποτέ. Σ’ έναν κόσμο γεμάτο αντιθέσεις σαν τον σημερινό ας είναι αυτή η ευχή η αρχή για να αλλάξει έστω και λίγο η τύχη της γης και των λαών της.

Καλή χρονιά σε όλους και ευτυχισμένο το 2018.  
              Ο νέος χρόνος ας δώσει μόνο χαρές και δύναμη για αντιμετώπιση κάθε δυσκολίας.

ΥΓΕΙΑ- ΑΓΑΠΗ- ΕΙΡΗΝΗ





                                                                                                                       Της Κούρταλη Πολυτίμης,

                                                                                                                        Μέλος του Logicalistico.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις