Από το Κολωνάκι ως τα Εξάρχεια.


Το κέντρο της Αθήνας.


Λένε πως το κέντρο μιας πόλης είναι το σημείο εκείνο που αντανακλά όλη της την δυναμική και την ενέργεια των ανθρώπων της.

     Η Αθήνα, πρωτεύουσα της χώρας, εντοπιζόμενη στον χάρτη συγκρίνεται με άλλες πόλεις του κόσμου και θεωρείται ως μία από τις λιγότερο χαοτικές. Το όνομά της, παραπέμπει απευθείας στην μυθολογία περί των δώδεκα θεών του Ολύμπου, την τόσο γνωστή στα πέρατα της οικουμένης. Μητέρα της φιλοσοφίας, του θεάτρου και της δημοκρατίας εξαίρεται για την προσφορά της στον δυτικό πολιτισμό, όπως αυτός γίνεται σήμερα κατανοητός.

     Μοναστηράκι, Αναφιώτικα, Πλάκα, Ψυρρή, Ακρόπολη, Ομόνοια, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Σύνταγμα βρίσκονται στις top επιλογές όσων αποφασίζουν να εξερευνήσουν την συγκεκριμένη πόλη. Τουρίστας ή μη, είναι σίγουρο ότι αυτά τα μέρη που συνιστούν και την «καρδιά» της αποτελούν από μόνα τους πηγή έμπνευσης. Κάθε ένα έχει την δική του ιστορία να αφηγηθεί. Πλανόδιοι πωλητές και μουσικοί, γραφικά σοκάκια που θυμίζουν νησί, graffiti στους τοίχους, όμορφα νεοκλασικά κτήρια που στεγάζουν δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, όλα τους κομμάτια του ίδιου puzzle.

     Κάθε βήμα στα γκρίζα πεζοδρόμια του κέντρου, γεννά ποικίλα συναισθήματα και εικόνες. Ο διαβάτης νιώθει από την πρώτη στιγμή την ένταση που αποπνέει το σημείο όπου τα Βόρεια και τα Νότια με τα Ανατολικά και τα Δυτικά προάστια γίνονται ένα. Δημιουργείται η αίσθηση της ενότητας, απορρέουσας από την συνύπαρξη τόσων ανθρώπων στον ίδιο χώρο. Προσωπικότητες που μοιράζονται μια κοινή ανθρώπινη φύση και παράλληλα έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις σε ένα ευρύ πεδίο ενδιαφέροντος εκτεινόμενου από το κόμμα που θα κυβερνήσει την χώρα μέχρι την δυνατότητα ή μη έκφρασης όλων των σεξουαλικών προτιμήσεων.

     Στο κέντρο της πόλης, γίνεται,  λοιπόν,  σαφές ότι συστήματα συγκρούονται και κοσμοθεωρίες ανταγωνίζονται η μια την άλλη. Εκείνοι που κινούνται στο μέρος αυτό είναι οι ίδιοι που ανατροφοδοτούν με την παρουσία τους την εν λόγω συνθήκη. Καθένας τους έχει την ευκαιρία να προσανατολιστεί με γνώμονα τα δικά του ενδιαφέροντα προς οτιδήποτε θα του προσφέρει το  -ανεκτίμητης αξίας- αίσθημα ικανοποίησης. Μαγαζιά που προσελκύουν την μάζα και μονοπωλούν το ενδιαφέρον των social media, άλλα, «κουλτουριάρικα», με ιδιαίτερο design για τους διανοούμενους που αναζητούν κάτι πιο αντισυμβατικό, cinema με εμπορικές ή «ψαγμένες» ταινίες είναι λίγα μόνο από όσα γεύονται οι ευρισκόμενοι στον «πυρήνα» της πρωτεύουσας.

     Και ακόμη, εκεί είναι πάλι που συμβαίνουν τα περισσότερα δρώμενα, που αφουγκράζεται κανείς τον παλμό της πόλης, που γίνεται πομπός και δέκτης μηνυμάτων, που συγκροτεί την έποψή του για τον κόσμο και συγκροτείται συνάμα ο ίδιος ως υποκείμενο. Το σωστό και το λάθος φαντάζουν να έχουν όρια ασαφή, η σκέψη θολώνει, η κρίση βρίσκεται σε εγρήγορση, οι επιρροές πληθαίνουν και ο «εντός αυτού» καλείται να αποκωδικοποιήσει. Το γεμάτο αντιθέσεις κέντρο της Αθήνας, όπως και κάθε πόλης, είναι ευχή και κατάρα, ασκεί γοητεία και συνάμα δημιουργεί αποστροφή. Είναι ο κόσμος γύρω μας , ο κόσμος μέσα και έξω από εμάς. Ο κόσμος με εμάς ή χωρίς εμάς . . .

                                                                                                                 Της Κούρταλη Πολυτίμης,

Μέλος του  Logicalistico.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις