Πανελλήνιες Over


 Η αγωνία των αποτελεσμάτων. Το να περιμένεις ένα ολόκληρο καλοκαίρι να μάθεις πως θα συνεχιστεί η ζωή σου. Σήμερα είναι η μέρα. Από τις δέκα το πρωί που ανακοινώνονται τα αποτελέσματα τα τηλέφωνα χτυπάνε σαν τρελά, οι συγγενείς και οι φίλοι περιμένουν να δουν «πώς τα πήγε το παιδί». Αλλά το παιδί είναι γεμάτο αγωνία, προσπαθεί να μπει στο σύστημα το οποίο έχει υπερφορτώσει με αποτέλεσμα να μην δέχεται άλλους κωδικούς και όλοι περιμένουν να μάθουν.

Είναι η στιγμή που τελειώνει επισήμως η χρονιά των πανελληνίων, μία χρονιά γεμάτη πίεση, διάβασμα, πανικό, διαγωνίσματα. Είναι η χρονιά που μαθαίνεις να πίνεις καφέδες, να παίρνεις κιλά, να ξενυχτάς –όχι γιατί έχεις βγει βόλτα με τους φίλους σου αλλά επειδή γράφεις διαγώνισμα και δεν έχεις προλάβει να βγάλεις την ύλη. Μαθαίνεις τα όρια σου, πόσο μπορείς να αντέξεις την πίεση και πολλές φορές δικαιολογημένα ξεσπάς. Όταν μαθαίνεις τα αποτελέσματα πετάς από τη χαρά σου, κλαίς η απλώς σου είναι αδιάφορο. Μπορεί να έχεις γράψει τέλεια ή χάλια οπότε σε αυτή την περίπτωση πάνω κάτω ξέρεις αν έχεις περάσει εκεί που θες. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως ζει την αγωνία. Μπορεί όλο το καλοκαίρι να κάνεις διακοπές και να ξεκουράζεσαι, να πηγαίνεις σε πάρτι και να ζεις «το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής σου» αλλά βαθιά μέσα σου κάτι σε τρώει γιατί ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Σήμερα όμως είναι η μέρα που όλα οριστικοποιούνται. Μόλις μπεις στο σύστημα και δεις το όνομα σου δίπλα στο όνομα της μελλοντικής σου σχολής είτε αυτή σου αρέσει είτε όχι νιώθεις ανακούφιση. Πλέον ξέρεις ότι είσαι και επισήμως φοιτητής, ότι το σχολείο έχει επισήμως τελειώσει και ξεκινάς την καινούρια σου ζωή. Το πιο σημαντικό, αφήνεις πίσω σου μία από τις πιο δύσκολες και αγχωτικές χρονιές της ζωής σου και ξεκινάς γεμάτος προσδοκίες μια ολοκαίνουρια.
Έχεις περιθώριο περίπου ακόμα ένα μήνα. Σε ένα μήνα από τώρα θα είσαι γραμμένος σε κάποια σχολή σε κάποιο μέρος της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι από τους καλύτερους της ζωής σου. Είτε συνεχίσεις τις διακοπές σου είτε πάς να αναζητήσεις σπίτι σε μια καινούρια για σένα πόλη, αυτός ο Σεπτέμβρης είναι πιθανότατα ο μόνος χωρίς υποχρεώσεις, σχολείο, εξετάσεις. Διασκέδασε όσο περισσότερο μπορείς και μην στεναχωριέσαι αν οι φίλοι σου πέρασαν σε άλλη πόλη: Δες το θετικά, περισσότερα σπίτια, περισσότερες διακοπές. Αν ακόμα ανήκεις και εσύ ανάμεσα σε εκείνους που δεν πέρασαν πουθενά, ή σε εκείνους που δεν πέτυχαν τις προσδοκίες τους έχεις πάντα μια δεύτερη ευκαιρία. Και αυτή στις περισσότερες περιπτώσεις αποδεικνύεται πιο επιτυχημένη από την πρώτη. Ακόμα όμως και αν αποφασίσεις να συνεχίσεις με μια σχολή που στην αρχή δεν σου φαίνεται η ιδανική για σένα, το σίγουρο είναι στην πορεία θα τη λατρέψεις.

Αναστασία-Αλεξάνδρα Σφήκα 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις