Ο μεγαλύτερος φόβος κάθε φοιτητή: ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

Το να κάθεσαι πάνω από ένα βιβλίο με τις ώρες. Το να μιλάς σε κάθε άκυρο φίλο που είχες κάνει από το νηπιαγωγείο, να σε ρωτάει πώς πάει η ζωή σου, να απαντάς «τα γνωστά, εξεταστική…» και ήδη να μπορείς να φανταστείς την έκφραση τρόμου, αηδίας, απέχθειας στο πρόσωπο του. Το να λες συνεχώς σε φίλους και γνωστούς της οικογένειας σου όταν σε ρωτάνε πώς πάει η σχολή «όλα καλά τώρα έχουμε εξεταστική μια χαρά πάνε τα πράγματα τελειώνω σύντομα και θα πάω διακοπές» ενώ κρυφά μέσα σου ξέρεις ότι θα χρωστάς τόσα πολλά τον Σεπτέμβρη που ο δεκαπενταύγουστος σηματοδοτεί για σένα την τελετή λήξης του καλοκαιριού. Το να κάθεσαι πάνω από βιβλία σημειώσεις υπολογιστή μέχρι τα ξημερώματα νιώθοντας ότι σπουδάζεις και παίρνεις γνώσεις ενώ τελικά κοιτάς πέντε συγκεκριμένες σελίδες την ώρα προσπαθώντας να συγκεντρωθείς και να καταλάβεις ποιο μάθημα τελικά δίνεις. Το να στέλνεις μήνυμα στις δεκάδες ομαδικές συνομιλίες που έχεις ανοιχτές παράλληλα με το βιβλίου σου «Λοιπόν παιδιά, τώρα σοβαρεύομαι θα κάτσω πραγματικά να διαβάσω» και το επόμενο λεπτό αγναντεύεις το ψυγείο και ανακαλύπτεις τις μαγειρικές σου ικανότητες γιατί προφανώς έχεις εξεταστική και χρειάζεσαι ενέργεια. Το να γράφεις άρθρα προκειμένου να αποφύγεις το διάβασμα.
Αυτή λοιπόν είναι η ζωή ενός Έλληνα φοιτητή τρείς φορές τον χρόνο, αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος κάθε φοιτητή: Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ. Και το ακόμα χειρότερο, το ακόμα πιο βασανιστικό από όλα: η εξεταστική του εαρινού εξαμήνου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και συγκεκριμένα από το τέλος της εξεταστικής του Φεβρουαρίου. Είτε είσαι πρωτοετής είτε όχι έχεις μόλις βγει από μία δύσκολη φάση και ως εκ τούτου παίρνεις αποφάσεις για τη ζωή σου που ξέρεις ότι δεν πρόκειται να τηρήσεις. Το επόμενο εξάμηνο προβλέπεται δύσκολο και εσύ έχεις ήδη πάρει την απόφαση ότι θα πηγαίνεις στις παραδόσεις, θα διαβάζεις τακτικά και ότι σε αυτή την εξεταστική δεν θα αφήσεις μαθήματα για τον Σεπτέμβρη. Ο χρόνος περνάει, πιθανότατα πηγαίνεις στις παραδόσεις (κυρίως για τις κοινωνικές σχέσεις αλλά μιας και πάς κρατάς και καμιά σημείωση) και φτάνει μια περίοδος που λες ότι πρέπει να ξεκινήσω να διαβάζω αν θέλω να επιτύχω στην εξεταστική. Ίσως και να το κάνεις για δυο-τρείς μέρες αλλά αντικρίζοντας τον όγκο της ύλης, το αφήνεις για το Πάσχα και τη φώτιση της Μ. Εβδομάδας που θα μπορέσεις να οργανωθείς καλύτερα και θα έχεις περισσότερο χρόνο να διαβάσεις απερίσπαστος. Το Πάσχα φτάνει και για να μην πολυλογώ, κάτι οι φίλοι σου που έρχονται από την επαρχία που σπουδάζουν και έχεις να τους δεις καιρό, κάτι η νονά που λογικά σου φέρνει ακόμα λαμπάδα και θα σου φάει ένα δίωρο(αυτό φταίει για την τύχη σου), οικογενειακές συναντήσεις, ίσως και κάποια εκδρομούλα εκείνες τις άγιες μέρες τελικά δεν κάνεις τίποτα. Ώσπου εκεί τα πράγματα σοβαρεύουν και δεν παίρνει άλλη αναβολή. Η λύση λοιπόν είναι μια: επειδή ακόμα οι παραδόσεις δεν έχουν τελειώσει δεν μπορείς να κλειστείς και μέσα για να διαβάσεις αλλά πρέπει όποτε καταλήγεις να θαυμάζεις και να περνάς τον χρόνο σου στις καφετέριες διαβάσματος γύρω από τη σχολή σου ακόμα και στο Αναγνωστήριο. Η διαδικασία είναι απλή. Συναντιέσαι με του φίλους σου κουβαλώντας ότι βιβλία σημειώσεις διαφάνειες και σος μπορεί να συγκεντρώσει ο καθένας και μαζεύεστε να οργανώσετε το διάβασμα σας. Αφού λοιπόν έχετε συναντηθεί κατά τις 10-11 (είναι μεγάλη η , πρέπει να βγάλουμε πολλά πράγματα, ας μην χάνουμε χρόνο), αποφασίζετε ποια είναι η ύλη που θα δώσετε μεγαλύτερη σημασία και μετά στοπ: αν είσαι σε καφετέρια παραγγέλνεις καφέ και αρχίζετε να λέτε τα νέα σας, πόσο δύσκολη είναι αυτή η εξεταστική και τα μαθήματα, ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα και κάποια μέρα θα καταλήξεις στην ίδια καφετέρια να σερβίρεις καφέ σε παιδιά που έχουν εξεταστική. Αν είσαι στο αναγνωστήριο της Ιπποκράτους αφού κάνεις ένα δεκάλεπτο γύρο σε 4ο και 2ο όροφο προκειμένου να βρεις να κάτσεις ακουμπάς ευλαβικά τα πράγματα σου και τρέχεις να βγάλεις φωτογραφία την γυριστή σκάλα ώστε να ενημερώσεις το instagram ότι είσαι συνεπής και έρχεσαι στο αναγνωστήριο για να διαβάσεις. Στο μεταξύ θα βρεις και δυο τρείς φίλους που κάνουν διάλειμμα από το διάβασμα, θα κλαφτείτε όλοι μαζί και μετά από κανα μισάωρο θα κάτσεις να διαβάσεις.
Φτάνει λοιπόν μια στιγμή που σιγά-σιγά σταματάς τις βλακείες και πραγματικά σοβαρεύεσαι. Είναι το σαββατοκύριακο πριν το πρώτο μάθημα. Η στιγμή που νομίζεις ότι έχει φτάσει το τέλος σου. Συνειδητοποιείς πως τόσο καιρό ενώ πίστευες ότι διάβαζες στην ουσία δεν έχεις κάνει και πολλά πράγματα συγκριτικά με την ύλη που έχεις να αντιμετωπίσεις και ακολουθούν οι εξής φράσεις: «δεν υπάρχει καμία ελπίδα θα κοπώ», «μην φοβάσαι δεν είσαι μόνος», «δεν έχω καταλάβει τίποτα από όσα διαβάζω», «remember remember υπάρχει και September (με αντίστοιχα quotes για τους λάτρεις των social media)», «μισώ την κοινωνική θεωρία» και υπάρχει πάντα και αυτός ο φίλος… «όπα δεν δίνουμε συνταγματικό αύριο;»
Ίσως όλα αυτά να είναι υπερβολές, ίσως και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι καποια στιγμή θα διαβάσεις και θα τα πάς και καλύτερα από ότι νομίζεις. Υπάρχουν και παιδιά που είναι συνεπής σε αυτό που λένε ότι θα κάνουν και διαβάζουν ουσιαστικά και αξίζουν συγχαρητήρια, και υπάρχουμε και εμείς οι υπόλοιποι που θέλουμε πτυχίο με βαθμό λέμε το χαρακτηριστικό «δεν πολυπρόλαβα αλλά δεν θέλω να το περάσω και με 5» και με κάποιο μαγικό τρόπο ίσως με περισσότερη συγκέντρωση, ένα ασύγκριτο ξενύχτι το προηγούμενο βράδυ καταλήγουμε να πετυχαίνουμε αυτό που θέλουμε ή και να κοπούμε και να δούμε την θετική πλευρά (δεν πειράζει τώρα που το έχω διαβάσει θα το ξανακάνω τον Σεπτέμβρη και θα το περάσω και με βαθμό) και καταλήγουμε για καφέ. Φυσικά το άρθρο αυτό δεν μπορεί να κλείσει χωρίς μια ειδική μνεία σε εκείνα τα άτομα της παρέας που κάτι ψιλοξέρουν και θα κοπούν αλλά τελικά έχουν περάσει με 9. Σας αγαπάμε και ας μας σπάτε τα νεύρα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα κάπου μέσα στον Αύγουστο.
                                                               
                                                                                    Της Αναστασίας- Αλεξάνδρας Σφήκα,
                                                                                                 μέλος του Logicalistico



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις