Ελληνικον πανεπιστημιον:"Ου γαρ οιδασι τι ποιουσι"


Έχετε επισκεφτεί πανεπιστήμιο του εξωτερικού;Αν όχι,τότε σίγουρα θα εκπλαγείτε    από την διαφορά στην ακαδημα'ι'κή πραγματικότητα των ξένων φοιτητών σε σχέση με την δική μας.Αυτό γίνεται κατανοητό και μόνο από το γεγονός ότι τα ελληνικάπανεπιστήμια δεν βρίσκονται στα 100 πρώτα της Ευρωπαικής κατάταξης.
    Ο λόγος που το σκορ μας είναι αντάξιο του ρυθμού ανάπτυξης της Βενεζουέλας,είναι οι δομικές αλλαγές που δεν έχουμε αποφασίσει να κάνουμε στον χώρο της εκπαίδευσης.Το πιο παράδοξο απ'όλα είναι ότι ενώ υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει πολλές από αυτές τις αλλαγές,η μη εφαρμογή του μας αναγκάζει να πληρώνουμε υπέρογκα πρόστιμα στην Ευρωπαική Ένωση.Πιο απλά βάζουμε το χέρι στην τσέπη επειδή δεν κάνουμε αυτά που ο υπόλοιπος κόσμος εφαρμόζει για κάτι παραπάνω από έναν αιώνα.
    Αξιοπερίεργη είναι επίσης η ανεκδιήγητη σχέση που έχουμε σαν κράτος με τα οικονομικά μαθηματικά,καθώς είναι εγκληματική η απάθεια που επιδεικνύεται στην εξέυρεση πρόσθετης χρηματοδότησης για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα,δεδομένης της οικονομικής ανεπάρκειας του κρατικού προυπολογισμού να τα υποστηρίξει.
    Η χειρότερη όλων δε παθογένεια του Ελληνικού πανεπιστημίου είναι η κραυγαλέα έλειψη εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης (με οικονομικούς πόρους) είναι και το πιο τρωτό του σημείο.Με πιο απλά λόγια η Ελλάδα <<δεν διώχνει τα καλύτερα μυαλά της στο εξωτερικό>> μόνο εξαιτίας της δυσχσερούς οικονομικής της κατάστασης,αλλά γιατί παράγει μία υπερπληθώρα ίδιων ειδικοτήτων καταδικασμένη με μαθηματική ακρίβεια,στην ανεργία.Οι στρατιές ανέργων πτυχιούχων λοιπόν δεν είναι αποκλειστικό απότοκο της οικονομικής κρίσης αλλά εκπορεύεται από την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού της οικονομίας μας.
   Σίγουρα,δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό στην Ελλάδα του 2017.Δεν χρειάζονται επιπλέον πειράματα στον χώρο της παιδείας στις πλάτες των πιο παραγωγικών γενεών μας.Δοκιμασμένες συνταγές καταδικασμένες να πετύχουν υπάρχουν ως δρομοδείκτες στην αποστολή αναμόρφωσης της παιδείας σε ολοκλήρο τον ανεπτυγμένο κόσμο.Έτοιμοι να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα θα είμαστε όταν απαγκιστρωθούμε από ορισμένα ξεπε(ρα)σμένα σύνδρομα που θα ήθελαν την Ελλάδα υποταγμένη σε λογικές του παρελθόντος που απέτυχαν.


                                                                                                  του Κωνσταντίνου Βασιλάκη,
                                                                                                      μέλος του Logicalistico

Σχόλια

  1. Μπορεί πράγματι το ελληνικό πανεπιστήμιο να υστερεί σε επίπεδο υποδομών, το επίπεδο γνώσεων όμως, που προσφέρει, καθώς και το επίπεδο του μαθήματος είναι πολύ υψηλά.
    Επίσης, κατά τη γνώμη μου από τα σημαντικά προβλήματα είναι τα κόμματα που αλώνουν τις σχολές. Ο φοιτητικός σύλλογος υπολειτουργεί επειδή οι εκπρόσωποί του ενδιαφέρονται μόνο να προωθήσουν την κομματική τους ιδεολογία που συνήθως καμιά σχέση δεν έχει με τα θέματα του πανεπιστημίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις