Μυστικά και απλές συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες.


Τα smartphones αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας κάθε ανθρώπου. Οι κατασκευαστές τους μάλιστα, λόγω της εκτεταμένης χρήσης τους τείνουν να βελτιώνουν συνεχώς τα χαρακτηριστικά τους, κυρίως, βέβαια, την φωτογραφική τους μηχανή. Έτσι, βλέπουμε πολλά smartphones να έχουν προηγμένες δυνατότητες στην κάμερά τους. Ωστόσο, ακόμη και τα smartphones που έρχονται με λιγότερες δυνατότητες μπορούν να αξιοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ένα όμορφο αποτέλεσμα στην φωτογραφία.
Αρχικά, φροντίζουμε να κρατάμε το κινητό μας σταθερά, για να αποφύγουμε να έχουμε μια κουνημένη φωτογραφία. Επιπλέον, ανάλογα με το τι φωτογραφίζουμε, μπορούμε να το κρατάμε με ανάλογο τρόπο. Πχ. αν θέλουμε να φωτογραφίσουμε ένα τοπίο, μπορούμε να το κρατάμε οριζόντια για να έχουμε περισσότερη εικόνα στο κάδρο μας, ενώ αν θέλουμε να φωτογραφίσουμε κάποιο πρόσωπο, το κρατάμε συνήθως κάθετα.
Τα πιο πολλά smartphones πλέον έρχονται με την δυνατότητα εστίασης στην κάμερά τους. Η εστίαση μπορεί να είναι τόσο αυτόματη (να προσδιορίσει από μόνη της η κάμερα το αντικείμενο που θα εστιάσει) όσο και χειροκίνητη (να ορίσουμε εμείς με την αφή το αντικείμενο που θα εστιάσει η κάμερα.) Εστιάζοντας σε ένα αντικείμενο, το υπόβαθρο θα αποκτήσει ένα ελαφρό θόλωμα, κάνοντας έτσι την φωτογραφία πιο ωραία. Όσο πιο κοντά κρατάμε το κινητό στο αντικείμενο που θέλουμε να φωτογραφίσουμε, τόσο πιο έντονο θα είναι το αποτέλεσμα της εστίασης. Παρόλα αυτά δεν κρατάμε πάρα πολύ κοντά το κινητό μας στο αντικείμενο διότι αυτό θα βγει θολωμένο.
Ο φωτισμός είναι άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει την φωτογραφία στο σύνολο. Φροντίζουμε να υπάρχει επαρκής φωτισμός για να μην έχει η φωτογραφία «θόρυβο». Αν υπάρχει ελάχιστος φωτισμός, μπορούμε με την χειροκίνητη εστίαση να πατήσουμε στο σημείο όπου βρίσκεται η πηγή φωτός για να περάσει όσο περισσότερο φως γίνεται στον φακό και να βγει πιο φωτεινή η φωτογραφία. Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε φλας αλλά όταν δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες η φωτογραφία μας να βγει θολωμένη.
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές θα μπορέσουμε να έχουμε ένα πιο όμορφο αποτέλεσμα και να κάνουμε τον κόσμο να νομίζει πως είναι τραβηγμένες μέσα από μια επαγγελματική φωτογραφική μηχανή.
                                                                                                       Του Μάνου Παπαδάκη,

                                                                                                        μέλος του Logicalistico

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις