Allons enfants de la Patrie...

"Allons enfants de la Patrie..."
«Εμπρός παιδιά της Πατρίδας η μέρα της δόξας έφτασε». Στηριζόμενη σε αυτή τη παρόρμηση η γαλλίδα υποψήφια Marine Le Pen κατόρθωσε να συγκεντρώσει το 21.53% στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών και να βρεθεί αντιμέτωπη με τον Emmanuel Macron στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την Κυριακή 7 Μαΐου, σύμφωνα με το γαλλικό εκλογικό σύστημα.
Με τους στίχους αυτούς της Μασσαλιώτιδας, φέρνει την Ευρώπη για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με τον φόβο της νίκης της ακροδεξιάς η οποία φαίνεται όλο και πιο πιθανή. Βασιζόμενη στις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών που συνεχώς αυξάνονται και συστηματοποιούνται, κερδίζει μεγάλη μερίδα του γαλλικού εκλογικού σώματος που συσπειρώνεται όλο και πιο δυναμικά γύρω από το πρόσωπο της. Το εκλογικό σώμα φοβισμένο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, επιθυμεί την αλλαγή του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος, γεγονός που φάνηκε ήδη από τον πρώτη γύρο με τον αποκλεισμό των Hamon, Mélenchon και Fillion, οι οποίοι διατηρούσαν την παραδοσιακή οργάνωση των κομμάτων σε δεξιά και αριστερά.
Το Εθνικό Μέτωπο (Front National) βλέπει τη φήμη του να αυξάνεται όσο υπάρχει ένα αίσθημα αγανάκτησης και φόβου στην γαλλική κοινωνία. Αναλογιζόμενοι την κατάσταση πριν την έξαρση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε τα αίτια της αύξησης της δημοτικότητας του ακροδεξιού συνασπισμού. Γνωρίζοντας τόσο την ιστορία όσο και την επικαιρότητα μπορούμε αμέσως να καταλάβουμε πώς ο προοδευτικός σε γενικές γραμμές γαλλικός λαός επέλεξε να προωθήσει τόσο εξτρεμιστικές απόψεις. Απέναντι στον ισλαμικό εξτρεμισμό αντιπαρατίθεται τώρα ο γαλλικός ακροδεξιός εξτρεμισμός που δημιουργεί ένα κλίμα ανησυχίας, τόσο μέσα στην ίδια τη χώρα όσο και ευρύτερο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Η ανησυχία αυτή καθίσταται φανερή μέσω των δηλώσεων των υπόλοιπων υποψηφίων, οι οποίοι, αναγκασμένοι πλέον να ψηφίσουν έναν εκ των δύο προκριθέντων υποψηφίων στον δεύτερο γύρο, τάσσονται υπέρ του κ. Macron.
«Σας καλώ λοιπόν να πολεμήσουμε την ακροδεξιά ψηφίζοντας υπέρ του Emmanuel Macron» υποστηρίζει ο κ. Benoît Hamon.
«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να ψηφίσουμε ενάντια στην ακροδεξιά. Θα ψηφίσω λοιπόν υπέρ του Macron» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Fillon, ενώ ο κ. Mélenchon αποφεύγει να συμβουλέψει τους υποστηρικτές του ποιόν να ψηφίσουν, ενώ ταυτόχρονα τονίζει: «Ο καθένας και η καθεμία από εσάς γνωρίζει με τη συνείδηση του ποιο είναι το χρέος του».


Είναι λοιπόν φανερό πως η πολιτική σκηνή στην πλειοψηφία της τάσσεται υπέρ του ανεξάρτητου κ. Macron, γεγονός που μπορεί να αποφέρει ποικίλα αποτελέσματα. Εξαιρετικά πιθανόν είναι το ενδεχόμενο να παρακινηθούν οι υποστηρικτές των μη προκριθέντων υποψηφίων να αναδείξουν πρόεδρο τον τολμηρό και νέο στη πολιτική ζωή Macron. Η βούληση όμως του εκλογικού σώματος είναι άγνωστη γεγονός που επιβεβαιώθηκε στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές, όπου παρά τις κινήσεις υποστήριξης υπέρ της κ. Clinton από σημαντικά πρόσωπα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής –ακόμα και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Barack Obama είχε εκφράσει ανοιχτά την στήριξη του προς το πρόσωπο της- το λαϊκό συναίσθημα οδήγησε σε άλλα μονοπάτια αναδεικνύοντας πλανητάρχη τον αντιπαθή στο μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτικών προσωπικοτήτων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, κ. Donald Trump.
Το αν το γαλλικό εκλογικό σώμα θα επιφέρει ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα είναι κάτι που με δυσκολία μπορεί να προβλεφθεί και το μόνο που μας απομένει είναι να περιμένουμε μέχρι τις 7 Μαΐου. Η Γαλλία προς το παρόν είναι χωρισμένη στα δύο και όλος ο πλανήτης αδημονεί να μάθει αν τελικά η «νεφέλη της ακροδεξιάς» θα επικρατήσει στην Ευρώπη.
                                                                                     Της Αναστασίας-Αλεξάνδρας Σφήκα,
                                                                                                 μέλος του Logicalistico



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις